16 Haziran 2015 Salı

Uzun bir aradan sonra yine yazma ihtiyacı hissettiğim bir konuyla buradayım, karşınızda.

Lafa başlamadan önce videoyu vereyim:



Yukarıdaki video gece saatinde Sony konferansında yayınlanan U4'ün yeni oynanış videosu. Şimdi bu videoya dair düşüncelerimi adım adım açıklayacak olursam:

1-Görüntü kalitesi

Kesinlikle etraf mükemmel. Ortam dolu dolu. Yalnız video kalitesi pek tatmin edici gelmedi. Bize bunun ya sıkıştırılmamış hali ya da direkt olarak bir Playstation 4 üzerinde deneyimleme imkanı verilmeli. Kaplamalar ve AA konusunda sıkıntı hissettiren noktalar üzücü. Tabii ki daha önceki görseller ve videoları düşününce böyle bir yorumda bulunuyorum. Oyun PS4 tabanlı geliştirildiği için ve ND kesinlikle her imkanı değerlendirdiği için eğer budur diyorlarsa, doğrudur. Şu da var, oyun motoru kesinlikle çok güçlü ve bölüme özel olarak yapılandırılmaları var. Orman kısmındaki aksiyon görselleri belki de şehre göre daha az içerik barındıracak olmasından ötürü daha kalitelidir. Belki şehirde geçen kısımda akıcılık bozulmasın diye de ayar kısılıyordur. Yine de görsellik açısından da değerlendirirsek etrafın doluluğu göz kamaştırıyor.

2-Etkileşim ve Fizik

Bir üstteki konuya etki eden nokta. Etraf dolu dolu ama katiyyen boş değil. Koyulan nesnelerin kırılabilirlik yapısı etkileyici. Bir tahtanın arkasında siper aldığımızda elbette gelen mermiye göre etkileşim göstermesi var ama her tarafımız siper alınacak bir sürü şeyle doluyken ve un çuvallarında bile etkileşim gözlenirken, bence gayet yeterli atmosfer için. Ayrıca sürüş kısmında da yine etrafın yıkılabilirliği göz kamaştırır cinste.

3-Sürüş Dinamiği

Evet, bir aksiyon oyunu. Evet asıl amacı araba kullanmak değil ama kullandığımız sürede gördüğümüz kadarıyla sürüş dinamikleri, aracı hissettirmek için gayet yeterli seviyede. Benim yegane beklentim titreşim ile birlikte daha da bu hissi kuvvetlendirmeleri. Kesinlikle başarılı görünüyor.

4-Açık Oynanış

Bu noktada tabii ki scripte dayalı şeyler dikkat çekiyor. Araca bindikten sonra diğer bir araçtan saklanmaya, kaçmaya çalışıyoruz, istediğimiz yolda gitmekte özgürüz ama bunlar da bir kaç seçenek şeklinde oluyor. Her kaçış noktasında araç yine karşımıza çıkıyor tabii. Eh sonuçta bir aksiyon oyunu, normal bir şey. Çok hafif sıkıcı gelse de gözüme gayet uygun da diyebilirim.

5-Yapay Zeka - NPC'ler

Öncelikle arkamıza dikkat etmeliyiz. Sully olmasa halimiz yaman. Araca binmeden önceki üst kat kısmında arkadan bizi kavrayan adamla uğraşırken diğerinin de gelip bizi yumruklaması ve o durumda kurtulma imkanımızın azalması da gayet güzel. İnsana bi heyecan katıyor. Sonrasında Sully geliyor ve tabii desteğini esirgemiyor. Burada bir diğer konuysa öldürmek için çok fazla mermi kullanmak. Maalesef o kadar mermi saydırmayla adamların ölüyor olması ben de biraz tatminsizlik yaşattı. Sanırım tam olarak o vuruş hissini alamamış olmak da olabilir. Silahlar falan başarılı olsa da vururken sanırım biraz daha hissettirmeli bize.

---

Sony ve ND kesinlikle aletin hakkını verecek bir yapımda ilerliyorlar, Uncharted severlere fazlasıyla keyif verecek bu oyunu umarım Türk oyuncular olarak Türkçe dublajlı olarak göreceğiz, tabii altyazı da muhakkak olacak. Heyecanla çıkışını bekliyoruz.

0 yorum:

Yorum Gönder