1 Temmuz 2014 Salı


Xperia ailesinin 2013 ve 2014 serisine tam anlamıyla sunulan yeni kamera sistemi dahiliyetinde bazı eklentiler indirip rahatça kullanılarak farklı görüntüler elde etmek mümkündü. Şimdi bunlara bir yenisi daha eklendi. Bu mod aslında alışılmış TimeLapse uygulamalarına benzer ama en önemli kısmı Sony Eklenti yapısını kullanması ve ayrıca desteklediği işlevlerle arayüz yapısı.


TimeLapse Nedir?
Bu konuda sizi daha önce Qx10 ile yaptığım çekim ve sonucunda bilgisayarda Sony Vegas ile yaptığım işlem sonucu elde ettiğim videoya yönlendirmek isterim:








Videoda gördüğünüz üzere TL yöntemi aralıklarla çekilen fotoğrafların uç uca eklenerek video haline getirilmesidir. Böylece hem akıcı hem de hızlı görüntülerle uzun aralıklar gösterilebilir ve farklı görüntüler elde edilebilir.






Peki bu uygulama nedir?
Öncelikle sizi uygulamanın linkiyle başbaşa bırakayım:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sukros.timelapse
Uygulama 4.1 destekli yeni nesil Sony'lerde sorunsuz çalışmakta.

Şimdi size biraz ayrıntılardan ve an itibariyle arayüzünden çektiğim görüntülerden örnekler göstereyim.


Öncelikle uygulamaya gördüğünüz gibi kamera kısmından rahatça erişebiliyorsunuz. 



Buraya vardığınızda ise çok sade ve alışıldık ikonlara sahip bir yapı geliyor.
İstediğiniz çözünürlüğü (4K Desteği de bulunmakta)
İstediğiniz kadar kaydetmeyi (max. 1 saat) 
İstediğiniz kadar resimlerin süre boşluğunu ayarlayabiliyorsunuz (max 10sn) 



Bu seçenekler dışında bir de şuradan erişebileceğiniz 'Coğrafi Etiket' ve 'Odak Modu' gibi 2 ayar daha var. Her şey hazır olduğunda ise sağ taraftaki kırmızı noktalı yuvarlağa tıklamanız yetiyor, direkt çekimlere başlıyor ve bitiminde ise size şu manzaraları sunuyor:
Görebileceğiniz üzere FPS'yi ayarlayıp ne kadar sürelik bir video elde edeceğimizi belirliyor ve sonra Render butonuna tıklayıp şu manzaraya kavuşuyoruz:

Ardından ise videomuzu elde etmiş, telefonumuza kayıtlı ve paylaşılabilir bir şekilde oluşturmuş oluyoruz. Tabii çektiğim deneme videosu tamamen bilgisayar başında klasik yapıda takıldığım bir video olduğundan şu an paylaşamayacağım ama hafta başında bir ihtimal eve döndüğümde güzel bir video yüklerim :) 


TimeLapse Hesaplaması ve Örneği:

1- Çekim aralığı, 2 sn aralıkla çektiğimizi varsayalım
2- FPS Değeri, 30 fps yaptığımızı varsayalım
3- Çekim süresi (aslında bu daha çok elde etmek istediğimiz sonuç süreye yönelik de olabilir, ben genelde bu durumu tersinden ele alırım gün batımı değil de bulut ya da sokak çekimi yapacaksam) buna da 1,5dk yani 90sn diyelim

Şimdi bir saniyelik video kaydı 30 fps den oluştuğuna göre ve 2sn de bir çektiğimize göre 60 saniyelik fotoğraf kaydı videoda 1 saniyeye tekabül eder. Bu durumda 90 saniye içinde yapılacak 2saniye aralıklı fotoğraf çekimi ve bunların 30fps ile videoya dönüştürülmesi 1,5 saniyelik görüntü çıkartır.
Zaten çekimi yaparken 1 dakika olduğunda çekilen foto adetini 30 olarak görürsünüz. Ayrıca 1,5'a ulaştığında da haliyle 45 olduğunu görürsünüz. Eh bu da demektir ki 1,5snlik görüntü elde ettik.
Duruma dair sonuç fotoğrafı ise:
Burada görünen bir sıkıntı var o da son karenin kaydedilmemesi, toplamda 89 saniyelik kayıt ve bu yüzden 43 resimle 1,47 saniyelik görüntü oluşması. Eksik diğer kare ise nerededir bilinmez :)



0 yorum:

Yorum Gönder